petek, 7. april 2017

Vino in zdravje

V knjigi Anselma Grüna Vino darilo neba in zemlje avtor navaja, da so mednaroden znanstvene raziskave dokazale, da je v skupinah prebivalcev, ki so bili zajeti v raziskave, umrljivost zardi srčnega infarkta pri zmernem uživanju vina nižja kot pri primerjalnih abstinenčnih skupinah. V Sredozemskih državah – pred vsemi prednjači Francija – je stopnja srčnega infarkta pri zmernem uživanju vina nižja kot pri primerjalnih abstinenčnih skupinah. Razlog za to je, poleg življenjskega sloga in večjega uživanja sadnja in zelenjave, tudi poraba vina. Po najnovejših spoznanjih varujejo srce zlasti polifenoli, ki so za vino specifični in pozitivno učinkujejo na krvne maščobe ter izboljšajo strjevanje in tekočnost krvi.
Vino ne vzpodbudi le teka, temveč pozitivno vpliva na celotni prebavni trakt, od ust do črevesja ter  z minerali, vitamini in mikroelementi zvišuje hranilno vrednost hrane. Smiselno je, da se ga zmerno uživa z uravnoteženo in pestro prehrano.
Kaj pa je zmerna uporaba vina?
Arnaldus de Villa Nova – eden najboljših zdravnikov svojega časa (1240 – 1311) je rekel, da seveda niso neznane škodljive posledice pretiranega uživanja vina in zraven dodaja dejstvo, da vino ob zmerni uporabi žalostnemu in plašnemu človeku podarja veselje, ga poživlja, spodbuja njegovo naravno toploto, zvišuje krvni tlak, skrbi za prebavo, krepi možgane, izkoristi čute in razumno razmišljanje ter da obrazu lepo barvo.


O vinu in zdravju sva na otvoritvi sejma Medical v Gornji Radgoni spregovorili tudi ministrica za zdravje ga. Milojka Kolar Celarc ter 21. Vinska kraljica Slovenije. Da je zmerno in kulturno uživanje pravi način, sva se strinjali obe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar