V knjigi Anselma Grüna Vino
darilo neba in zemlje avtor navaja, da so mednaroden znanstvene raziskave
dokazale, da je v skupinah prebivalcev, ki so bili zajeti v raziskave,
umrljivost zardi srčnega infarkta pri zmernem uživanju vina nižja kot pri
primerjalnih abstinenčnih skupinah. V Sredozemskih državah – pred vsemi
prednjači Francija – je stopnja srčnega infarkta pri zmernem uživanju vina
nižja kot pri primerjalnih abstinenčnih skupinah. Razlog za to je, poleg
življenjskega sloga in večjega uživanja sadnja in zelenjave, tudi poraba vina.
Po najnovejših spoznanjih varujejo srce zlasti polifenoli, ki so za vino
specifični in pozitivno učinkujejo na krvne maščobe ter izboljšajo strjevanje
in tekočnost krvi.
Vino ne vzpodbudi le teka, temveč
pozitivno vpliva na celotni prebavni trakt, od ust do črevesja ter z minerali, vitamini in mikroelementi zvišuje
hranilno vrednost hrane. Smiselno je, da se ga zmerno uživa z uravnoteženo in
pestro prehrano.
Kaj pa je zmerna uporaba vina?
Arnaldus de Villa Nova – eden
najboljših zdravnikov svojega časa (1240 – 1311) je rekel, da seveda niso
neznane škodljive posledice pretiranega uživanja vina in zraven dodaja dejstvo,
da vino ob zmerni uporabi žalostnemu in plašnemu človeku podarja veselje, ga
poživlja, spodbuja njegovo naravno toploto, zvišuje krvni tlak, skrbi za
prebavo, krepi možgane, izkoristi čute in razumno razmišljanje ter da obrazu
lepo barvo.
O vinu in zdravju sva na
otvoritvi sejma Medical v Gornji Radgoni spregovorili tudi ministrica za
zdravje ga. Milojka Kolar Celarc ter 21. Vinska kraljica Slovenije. Da je
zmerno in kulturno uživanje pravi način, sva se strinjali obe.
Ni komentarjev:
Objavite komentar