Slovenija ponuja paleto vrhunskih
in izbranih vin ter čokoladnih mojstrovin, ki presegajo vsakodnevne okuse.
Želja po združitvi dveh izjemnih produktov Slovenije je pripeljala do ideje in
organiziranja vinsko-čokoladnih festivalov v Sloveniji.
Kot prvega in največjega moram
omeniti Vino in čokolada, festival Podčetrtek. Leta 2017 so ga v Podčetrtku
organizirali že tretjič. V sklopu festivala organizatorji razglasijo tudi
protokolarno darilo Občine Podčetrtek oz. županovo vino. Za leto 2017 so
županovo vino, s katerim bo župan občine Podčetrtek Peter Misja na različnih
priložnostih predstavljal domači kraj, pridelali na Domačiji Štraus-Kramer. Med
drugim se v sklopu prireditve izbira tudi najboljša čokoladnica. V času
festivala Vino in čokolada organizatorji ponujajo organiziran prevoz s
turističnim vlakcem izpred prireditvenega prostora v Olimje do lokalnih
ponudnikov. Obiskovalci so s tem deležni celostne podobe posameznih ponudnikov,
kjer lahko okušajo in se razvajajo z degustacijami, ki so jih ponudniki
pripravili.
Klet Brda na svojih spletnih
straneh omenja, da sta vino in čokolada nenavadni kombinaciji, ki burita
duhove. Pariška Vinska akademija je menda to dilemo rešila tako, da je
enostavno prepovedala uporabo vin pri čokoladnih sladicah. Enologi in veliki
poznavalci vinske kulture priporočajo, da je za dobro združitev temne čokolade
in vina potrebna trpkost rdečih vin. Bela vina so prenežna in se ne morejo
kosati z močnim okusom čokolade. Zato temno čokolado lepo dopolni vino s
primerno alkoholno stopnjo, rahlim ostankom sladkorja, aromo suhega sadja in z
bogato taninsko strukturo. Vino naj v ustih deluje toplo, topi čokolado, ne sme
je odplakniti, pa tudi čokolada ne sme vina izničiti. Skupaj morata vino in
čokolada ustvariti ubrano sozvočje okusov.
In prav v Posavju, kjer domuje
festival Vino in čokolada, se lahko pohvalijo še z nečim. S prvim čokoladnim
vinom v Sloveniji, ki ga pridelujejo v Brestanici, v kraju, kjer so
rajhenburški trapisti nekoč izdelovali prvo čokolado na slovenskih tleh. Gre za
zaščiteno znamko Chocolat Impérial, ki ga pridelujejo v Hiši vina, trte in
čokolade Kunej in postrežejo v prisrčni steklenici, v kateri je mešanica
rdečega vina iz križank z modro frankinjo in temne čokolade.
Ni komentarjev:
Objavite komentar