sobota, 6. maj 2017

VINO IN ČOKOLADA

Slovenija ponuja paleto vrhunskih in izbranih vin ter čokoladnih mojstrovin, ki presegajo vsakodnevne okuse. Želja po združitvi dveh izjemnih produktov Slovenije je pripeljala do ideje in organiziranja vinsko-čokoladnih festivalov v Sloveniji.

Kot prvega in največjega moram omeniti Vino in čokolada, festival Podčetrtek. Leta 2017 so ga v Podčetrtku organizirali že tretjič. V sklopu festivala organizatorji razglasijo tudi protokolarno darilo Občine Podčetrtek oz. županovo vino. Za leto 2017 so županovo vino, s katerim bo župan občine Podčetrtek Peter Misja na različnih priložnostih predstavljal domači kraj, pridelali na Domačiji Štraus-Kramer. Med drugim se v sklopu prireditve izbira tudi najboljša čokoladnica. V času festivala Vino in čokolada organizatorji ponujajo organiziran prevoz s turističnim vlakcem izpred prireditvenega prostora v Olimje do lokalnih ponudnikov. Obiskovalci so s tem deležni celostne podobe posameznih ponudnikov, kjer lahko okušajo in se razvajajo z degustacijami, ki so jih ponudniki pripravili.

Klet Brda na svojih spletnih straneh omenja, da sta vino in čokolada nenavadni kombinaciji, ki burita duhove. Pariška Vinska akademija je menda to dilemo rešila tako, da je enostavno prepovedala uporabo vin pri čokoladnih sladicah. Enologi in veliki poznavalci vinske kulture priporočajo, da je za dobro združitev temne čokolade in vina potrebna trpkost rdečih vin. Bela vina so prenežna in se ne morejo kosati z močnim okusom čokolade. Zato temno čokolado lepo dopolni vino s primerno alkoholno stopnjo, rahlim ostankom sladkorja, aromo suhega sadja in z bogato taninsko strukturo. Vino naj v ustih deluje toplo, topi čokolado, ne sme je odplakniti, pa tudi čokolada ne sme vina izničiti. Skupaj morata vino in čokolada ustvariti ubrano sozvočje okusov.


In prav v Posavju, kjer domuje festival Vino in čokolada, se lahko pohvalijo še z nečim. S prvim čokoladnim vinom v Sloveniji, ki ga pridelujejo v Brestanici, v kraju, kjer so rajhenburški trapisti nekoč izdelovali prvo čokolado na slovenskih tleh. Gre za zaščiteno znamko Chocolat Impérial, ki ga pridelujejo v Hiši vina, trte in čokolade Kunej in postrežejo v prisrčni steklenici, v kateri je mešanica rdečega vina iz križank z modro frankinjo in temne čokolade.

Ni komentarjev:

Objavite komentar